Hotel Slunce

Jesenická 4, 768 335 Rýmařov, Tel.: +420 554 212 790, E-mail: hotelslunce@jeseniky.com


  • Hotel Slunce Jeseníky

TIPY NA VÝLETY - TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI

Nechte se unášet drsnou krásou Jeseníků a poznávejte přírodní i historické zajímavosti Rýmařovska. Obdivujte ruční práci řezbáře Halouzky v Zahradní galerii Děda Praděda v Jiříkově, navštivte hrad Sovinec s bohatým programem i zámek v Bruntále. Obejměte strom v zámeckém parku v Janovicích a zastavte se na Křížové cestě v Rudě. Osvěžte se, nejen  pohledem, na Rešovské vodopády nebo si ulovte a snězte svého pstruha na Rybářské baště v Tylově či ve Vrbně pod Pradědem. Ochutnejte vyhlášený bylinný likér Praděd na Pradědu i léčivý pramen v lázních Karlová Studánka...  a večer si zahrejte bowling, oddávejte vodním radovánkám v našem Aquacentru Slunce a ochutnejte naše pivo Morous nebo Morousovu Pivoňku.

Přijeďte a toulejte se zapomenutými místy i panenskou přírodou. Byť je to tvrdý a drsný kraj, tak věřte že vás okouzlí.

TOULEJTE SE

RÝMAŘOV –  Malebné i drsné městečko ležící v podhůří Jeseníků, na hranici Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a Přírodního parku Sovinecko, bylo založeno koncem 13.století. Dnes má cca 10.000 obyvatel včetně přilehlých obcí. V Rýmařově lze navštívit řadu zajímavých míst - barokní kaple „V lipkách“ z roku 1711 s bohatou freskovou výzdobou, renesanční katolická fara, kostel sv. Michala, městská radnice, morový sloup, socha Jana Nepomuckého, Hrádek. Určitě nezapomeňte navštívit Galerii Marie Kodovské, nebo Expozici textilu Hedva -  obojí se nachází kousek od hotelu... Víte, že se v Rýmařově vyrábí dřevěné Turistické známky? Více informací  o Rýmařově i  okolí naleznete v Městském a turistickém informačním centru na náměstí. 

TIP NA HEZKOU PROCHÁZKU: Projděte si ta nejzajímavější a nejhezčí místa Rýmařova s naší RÝMAŘOVSKOU HLEDAČKOU, ANEB CESTA ZA SLUNCEM se zlatým pokladem na konci.

MÁTE RÁDI PIVO A KVÍZÍ? PAK VÁS JISTĚ POTĚŠÍME. Nově jsme pro Vás v prostorách hotelu připravili miniexpozici, kterou jsme nazvali „TEPRVE PIVO UDĚLÁ ŽÍZEŇ KRÁSNOU“, aneb malý exkurz o pivu a pivovarnictví na Rýmařovsku. Připravili jsme si pro vás 10 zábavných otázek. Odpovědi na ně najdete právě v naší expozici. Pokud na všechny otázky správně odpovíte, získáte v naší restauraci pivní podtácek s Morousem. Stačí ukázat váš výsledek kvízu 10/10 ve vašem mobilu.

HRAD SOVINEC - leží v katastru obce Jiříkov a je nejrozsáhlejším hradním komplexem na Bruntálsku. Hrad založili těsně před rokem 1333 příslušníci rodu, který se od roku 1348 nazýval po hradu "páni ze Sovince". Za husitských válek se Sovinec stal významnou husitskou pevností. Vedle prohlídkových trasy se v prostorách hradu pravidelně konají nejrůznější kulturní akce. 

ZAHRADNÍ GALERIE DĚDA PRADĚDA V JIŘÍKOVĚ - Obdivujte největší evropský betlém zapsaný v Guinessově knize rekordů, sochu Děda Praděda a kromě řady dalších dřevěných plastik i výběhy koní a daňků. Areál je vhodný pro rodiny s dětmi. Jiříkov se nachází u hradu Sovince, v blízkosti Rýmařova. Díla mistra Halouzky najdete i v našem hotelovém komplexu. 

ZÁMEK JANOVICE - Renesanční zámek se nachází v Janovicích. V současnosti není veřejně přístupný, za návštěvu však stojí rozsáhlý zámecký park.  

REŠOVSKÉ VODOPÁDY - Národní přírodní památka, pozoruhodná soustava peřejí, kaskád a vodopádů na říčce Huntavě, která protéká úzkou soutěskou a překonává různé výškové rozdíly.

KŘÍŽOVÁ CESTA V RUDĚ - Národní kulturní památka. Nádherný a vysoce kvalitní barokní komplex zastavení. Práce anonyma.

PRADĚD - Nejvyšší hora Moravy Praděd (1492 m.n.m) je dnes přírodní rezervací s typickou horskou květenou, přírodní výtvor Petrovy kameny je opředen pověstmi o sabatech čarodějnic. Součástí rezervace v okolí Pradědu jsou Divoký důl, vodopády Bíle Opavy, Velká a Malá kotlina.

LÁZNĚ KARLOVÁ STUDÁNKA -  Lázně stojí na místě původně železářské osady Hubertov a proslavily je prameny železité kyselky, které můžete v lázních ochutnat. Lázně jsou oblíbeným turistickým centrem, odkud je dobrý výchozí bod na Praděd.

VODOPÁDY BÍLE OPAVY - jsou součástí Národní přírodní rezervace Praděd a nejpůsobivějším místem v pohoří Jeseníků. V nejhořejším úseku jsou peřeje, kaskády a vodopád. Nejvyšší vodopád má výšku téměř 8 m. Po celém délce toku je pstruhová voda. Kolem vodopádů prochází trasa naučné stezky s informačními tabulemi. Cesta kolem vodopádů je velmi náročná, překonává kaňon několika lávkami a po žebřících. V obtížných místech jsou instalovány řetězy pro přidržování. Trasa vede z Karlovy Studánky a končí pod Ovčárnou. Přes horskou chatu Barborka je to pak již kousek na Praděd.

ZÁMEK BRUNTÁL je jednou z nejvýznamnějších kulturních památek regionu. Jeho dnešní podoba je výslednicí pět století probíhajícího historického a stavebního vývoje. Na rozdíl od jiných zámků v České republice má zámek v Bruntále netradiční dispozici ve tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a hodinovou věží. Tel.: 554 717 947.

PŮJČOVNA MOTOKÁR V BRUNTÁLE - pravé závodnické vyžití na kryté motokárové trati. Celková délka tratě je 300m. Více než 13 zatáček se střídá v technických a rychlých pasážích, maximální rychlost se blíží 70 km/h.Dráha je svým řešením jediná v Evropě, neboť má mimoúrovňové překřížení jako trať v Suzuce, klopenou zatáčku jako v Indianopolis a tunel jako v Monte Carlu.

UHLÍŘSKÝ VRCH - Zelený kopec s barokním kostelem nedaleko Bruntálu je nejmladší vyhaslou sopkou se vzácnou květenou a stopami po těžbě sopečného tufu. 

RYBÁŘSKÁ BAŠTA V TYLOVĚ s možností rybolovu je situována asi 12 km od Rýmařova u řeky Moravice. Půjčte si prut, chyťte si svého pstruha a pak si jej nechte upravit v kuchyni bašty. Areál je vhodný pro rodiny s dětmi. Tel.: 554 713 701.

RYBÁŘSKÁ BAŠTA - PSTRUHAŘSTVÍ v Mnichově u Vrbna pod Pradědem - Velmi oblíbená zábava pro malé i velké návštevníky je chytání pstruhů na udici. Tuto činnost můžete pozorovat také z venkovního krytého posezení, které nabízí možnost návštevy i v nepříznivém počasí. Pro zábavu dětí je zde skluzavka, houpačka, pískovište aj. Dostatečně velké parkovište pred baštou umožňuje pohodlné zaparkování. 

SLEZSKÁ HARTA - Přehradní nádrž nedaleko Rýmařově je rájem pro milovníky vodních sportů a vášnivé rybáře. Pro svou nádhernou neporušenou přírodní scenerii se stal místem natáčení filmu Johanka z Arku. Na přehradě si můžete zapůjčit loďky. 

CYKLOTURISTIKA - NA KOLE ZA SLUNCEM DO JESENÍKŮ

Pokud jste milovníky cykloturistiky, tak Jeseníky jsou pro Vás ideálním místem. Nejen proto, že jsou zde stovky kilometrů značených cyklostezek a cyklotras, ale i proto, že zde jezdí Cyklobus. Cyklistům ubytovaným v našem hotelu nabízíme řadu služeb.

DOPORUČENÉ CYKLOVÝLETY

Upozorňujeme Vás, že se nacházíte v horách, počítejte tedy s náročnějším terénem :-). 

RÝMAŘOV - SOVINEC - REŠOVSKÉ VODOPÁDY - RÝMAŘOV

Rýmařov - Albrechtic - Vajglov -  Rýžoviště - Lomnice- rozcestí za Novými Valteřicemi – Slunečná - Dětřichova nad Bystřicí – Huzová - směrem na Kněžpole, hned za obcí zabočít doleva – Jiříkov – Křížov – Sovinec - sanatorium Paseka - Rešovské vodopády – Rešov - Horní Město - Skály - Rýmařov. Rýmařov - Dolní Moravice - Lesní Mlýn - Malá Morávka - Hvězda motorest - Ovčárna –Praděd – Ovčárna - Malá Morávka - Lesní Mlýn – Dolní Moravice - Malá Šťáhle(okraj) – Rýmařov.

Další doporučené cyklotrasy naleznete zde.

CYKLOBUS JESENÍKY

Sedněte na kolo a poznejte přírodní scenerie i historické památky Jeseníků a přijeďte k nám na Slunce. Pokud nejste zdatní cyklisté svezte se Cyklobusem Jeseníky :-).

  • cyklobus z Olomouce bude vyjíždět dříve a nebude zajíždět do Karlova, na Ovčárně bude již v 10.15 hod.,
  • opět v období od 10.00 hod. do 15.00 hod. pojede každou celou hodinu cyklobus z Hvězdy na Ovčárnu.

CYKLISTŮM NABÍZÍME:   

  • úschovu kol zdarma v naší hotelové garáži
  • zapůjčení či prodej cyklistické mapy regionu Jeseníky
  • možnost servisování kola  

DOPORUČENÉ VÝLETY

1. Rýmařov: farní kostel archanděla Michala - historické centrum s městskou radnicí - Městské informační centrum – Městské muzeum mapující vývoj Rýmařovska – archeologická lokalita Hrádek s geologickou expozicí muzea – barokní Kaple V Lipkách s freskami slavných mistrů. 

2. Rýmařov – Rešov (Rešovské vodpodády) - Jiříkov (Pradědova galerie u Halouzků) – Hrad Sovinec –  Paseka (Arboretum) -  Rýmařov. 

3. Rýmařov – Velké Losiny (zámek, papírna) - Rýmařov.

4. Rýmařov – Malá Štáhle – Bruntál (muzeum, zámek, půjčovna motokár,Uhlířský Vrch) – Valšov – Tylov (Rybářská bašta) – Břidličná – Velká Štáhle – Rýmařov.

5. Rýmařov – Břidličná – Valšov – Nová Pláň (Slezská Harta) – Rýžoviště ( Lafayettův dům, známý nedobrovolným pobytem markýza Lafayetta. Neprovádí se) – Albrechtice u Rýmařova – Rýmařov.

6. Rýmařov – Malá Morávka (významné zimní lyžařské středisko) – Hvězda (parkoviště, kyvadlová doprava na Ovčárnu) – výstup na Praděd – Ovčárna – Hvězda – Dolní Moravice – Rýmařov

7. Rýmařov – Malá Morávka – Karlová Studánka (lázně s řadou léčivých pramenů a unikátní architekturou) – Andělská Hora – Světlá Hora – Bruntál – Rýmařov.   

 ZDE NAJDETE HISTORICKOU MAPU JESENÍKY (BÝVALÉ SUDETY)

 TOULEJTE SE S NÁMI

VYBERTE SI Z NAŠÍ NABÍDKY RELAXAČNÍCH POBYTŮ A SLUŽEB:

HORSKÁ CHATA SLUNCE

Hledáte chatu či chalupu pro ubytování v Jeseníkách pro partu přátel nebo rodinu? Pak si zarezervujte nově zrekonstruovanou Chatu Slunce v Karlově pod Pradědem (kapacita 12 osob).